بررسی غلظت، اثرات صحی و محیط زیستی فلزات سنگین در معدن نمک تاقچه‌خانه ولایت تخار

Authors

  • پوهنمل محمدعارف نیرو دیپارتمنت جیولوجی پوهنحی انجنیری پوهنتون بدخشان Author https://orcid.org/0009-0009-2590-7411
  • نثار احمد بهیج دیپارتمنت جیولوجی محیطی، ریاست جیولوجی محیط زیست، وزارت معادن و پترولیم Author

DOI:

https://doi.org/10.61806/parj.v9i29.50

Keywords:

Sustainable Development, Economic Development, Social Development, Environmental Development, Mineral resources and Badakhshan Province.

Abstract

چکیده
معدن‌کاری و صنایع وابسته به آن، اگرچه نقش ارزشمند و مهمی در توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی با ایجاد اشتغال و تولید ثروت دارد. اما از جهت نقش آن در مولفه‎‌ی سوم توسعه پایدار، یعنی محیط‌زیست با انتقادهایی روبه‌رو است. هم‌چنان با توجه به نیاز روز افزون جهان به‌مواد معدنی، صنعت معدن‌کاری برای ادامه فعالیت‌های خود با چالش‌هایی روبه‌رو است  که از جمله آن‌ها می‌توان به بازیابی معادن، حفظ محیط‌زیست و مسئولیت اجتماعی آن اشاره کرد. در کشورهای در حال توسعه به‌خصوص افغانستان که دارای منابع غنی معدنی است، در صورتی‌که به مؤلفه‌های توسعه پایدار در فعالیت‌های معدن‌کاری توجه نشود، نه‌تنها سبب پیشرفت نمی‌شود بلکه باعث عقب ماندگی اجتماعی و اقتصادی می‌شود. هدف این تحقیق بررسی نقش معادن در توسعه ی پایدار ولایت بدخشان می‌باشد. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری این تحقیق را محصلان پوهنتون بدخشان تشکیل می‌دهند که با استفاده از فورمول کوکران 120 نفر به عنوان حجم نمونه جهت تکمیل پرسش‌نامه‌های در طیف لیکرت 5 گزینه‌ای انتخاب شدند. به‌منظور تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزار اکسیل بهره گرفته شد. یافته‌ها نشان می‌دهد، که میزان رضایت محصلان از روند قراردادهای معادن، چگونگی مصرف عواید معادن، نیروی متخصص، نحوه‌ی استخراج، نقش فعالیت‌های معدن‌کاری در انکشاف اقتصادی و اجتماعی مردم محل و احساس مالکیت معادن در بین اشتراک کنندگان  به‌صورت باور نکردنی پایین است. و همچنان نگرانی دیگری که در بین اشتراک کنندگان وجود دارد افزایش میزان استخراج‌های غیرقانونی و غیرمعیاری است که علاوه بر ضربه‌ی اقتصادی، ضایع شدن مواد در طبقات، پایین آمدن کیفیت مواد معدنی و کاهش عمر صنعتی معدن می‌شود؛ می‌تواند مشکلات محیط‌زیستی فراوانی را ایجاد کند. منابع معدنی و صنعت معدن‌کاری در افغانستان برای تداوم نقش خود نیازمند مدیریت صحیح، تدوین قوانین و پالیسی‌های جامع مطابق معیارهای جهانی، حفظ محیط‌زیست و آموزش نیروی متخصص است.
کلیدواژه‌ها: توسعه‌ی پایدار، توسعه اقتصادی، توسعه اجتماعی، توسعه محیط‌زیستی، منابع معدنی و ولایت بدخشان.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • پوهنمل محمدعارف نیرو, دیپارتمنت جیولوجی پوهنحی انجنیری پوهنتون بدخشان

    دیپارتمنت جیولوجی پوهنحی  انجنیری پوهنتون بدخشان

  • نثار احمد بهیج , دیپارتمنت جیولوجی محیطی، ریاست جیولوجی محیط زیست، وزارت معادن و پترولیم

    دیپارتمنت جیولوجی محیطی، ریاست جیولوجی محیط زیست، وزارت معادن و پترولیم

logo

Downloads

Published

2025-03-25

How to Cite

بررسی غلظت، اثرات صحی و محیط زیستی فلزات سنگین در معدن نمک تاقچه‌خانه ولایت تخار. (2025). Pamir Academic & Research Journal , 9(29), 94-114. https://doi.org/10.61806/parj.v9i29.50

Similar Articles

1-10 of 15

You may also start an advanced similarity search for this article.